U bevindt zich hier: Routes
Terug naar: Startpagina
Verder naar: Start Finish Locatie Routes 2013 Routes 2014 Routes 2015 Routes 2016 Routes 2017 Routes 2018
Algemeen:

Zoeken naar:

Routes

Afbeelding: De Bergvennen -

DE ROUTES VAN 2018

Deze omschrijvingen kunt u met mooie foto's terugvinden op onze fb pagina: fietsvierdaagseOldenzaal

Woensdag
Gelijk maar een korte beschrijving van de laatste route welke we gisteren getest hebben. Het was mooi weer en dus maar weer op de fiets gestapt voor de laatste route. Voor deze route fietsen we via het Kruisselt naar de Lutte naar de eerste post "het Paviljoen" in het Lutterzand. Voor velen zijn dit natuurlijk bekende wegen maar tja we blijven grotendeels met onze routes in Twente en Duitsland. Maar we proberen elk jaar de routes zoveel mogelijk te variëren en ja hoor soms vinden we weer nieuwe paden die we nog nooit gefietst hebben. In deze route fietsen we de meeste wegen tussen de Lutte en Denekamp. Nadat we een leuk gesprek hebben gehad, onder het genot van een kop koffie, met de eigenaar van het Paviljoen John. Hier kun je van alles eten en/of drinken. daarna zijn we verder gegaan met de route. Er volgde nu een lange straat maar genoeg variatie om dat niet zo te voelen. Uiteindelijk zijn we bij het kanaal Almelo-Nordhorn aangekomen bij de tweede post, pannenkoekenhuis Bolle Jan. We zijn hier niet gestopt maar gelijk verder gegaan. Langs het kanaal weer terug richting het Lutterzand. Met nadruk op richting want dit 60km-deel slingert over wegen en paden tussen het Lutterzand en Denekamp. 2x een lang stuk van meerdere kilometers. de eerste een asfalt weg van zo'n 3300mtr maar met een mooie omgeving. Het tweede lange stuk is een zeer prachtig fietspad van 4km. Althans wij waren hier lang niet geweest maar het pad slingert van links naar rechts langs een boerenweg door heide gebied en bossen.
Zo kwamen weer bij het kanaal terug en zijn langs een klooster terug gefietst naar de 2-de post. Nu wel gestopt om een lekkere pannenkoek te eten want het was tenslotte al rond 17.00u. Ook hier even gesproken met de woordvoerster van Bolle Jan, zij vonden het heel leuk dat we hun gevraagd hadden om post te zijn. Wij zijn dan ook meer dan welkom en hopen we voor de vierdaagse op mooi weer zodat zij ook klandizie krijgen van ons.
Met een volle buik teug gefietst naar de eerste post via de achterzijde van het Lutterzand. Het is en blijft een prachtig stukje natuur. Na deze post moeten we terug naar het eindpunt. Als toetje hebben we dat gedaan via een paar heuveltjes in de omgeving. Eerst omhoog naar een Rustpunt. Later nogmaals omhoog Hoge Kaviksweg en daarna nog een keer. Als troost kunnen we wel zeggen, "Als je omhoog bent gegaan dan moeten we ook meestal weer omlaag". Al met al hebben we in deze route veel wegen bereden in een klein gebied. Maar we hoeven natuurlijk niet altijd ver weg om mooi te kunnen fietsen.

Donderdag
Dus ook voor ons en mooi te combineren met het testen van een van de routes. Ik had net de route voor rond om Bad Bentheim uitgeschreven dus deze maar genomen. Vanuit de Stakenboer vertrokken naar het Lossers Voetpad en via fietspaden Duitsland in gefietst. even bij de Poppe terug Nederland in naar de eerste post in deze route bij "de Bergboer", jaren een trouwe sponsor van ons geweest. Hier kan men even zitten voor een drankje, geen lunch of warme maaltijd. Daarna weer terug Duitsland in. Aan de Holterdiek, even zitten om wat fruit te eten bij een prachtige overdekte picknickplaats (zie foto's). Via omzwerving in deze omgeving Gildehaus binnen gefietst naar het openluchtmuseumpje bij de steengroeve. Even een kort klim omhoog en dan om de steengroeve heen de bebouwde kom van Gildehaus in. Hier hebben we de 2-de post bij Eiscafe Gildehaus. Mogelijkheid voor ijs, en drank. Ook hier kan men geen uitgebreide lunch of maaltijd nemen. Hiervoor moet men langs of in de buurt van de route een andere mogelijkheid zoeken. Bijvoorbeeld bij onze vaste sponsoren in de Lutte, het Lutterskwartier of Plexat. De koffie smaakte in elk geval goed. Vanuit Gildehaus zijn we richting Bad Bentheim gefietst. We zijn er een aantal jaren geleden door Bentheim gefietst maar nu komen we bijna niet in Bentheim zelf maar gaan er omheen. Eerst richting het Roompot vakantiepark "Bad Bentheim" en dan naar het Kurbad van Bentheim en de bossen aldaar. Via de twee oude steengroeves onder langs Bentheim terug naar Gildehaus. Wij moeten zeggen dat we zelf hier nog nooit gefietst heb maar er zaten er paar prachtige fietspaden door de bossen en omgeving bij.
Daarnaast verwacht je daar nogal wat klimwerk maar dat viel gelukkig ontzettend mee. Echter nadat we weer bij de 2-de post vertrokken kregen we toch een echte korte maar zeer steile klim voor de kiezen. Onze motor zit in het voorwiel en dat voorwiel slipte behoorlijk. Ik denk dat menigeen hier wel even moet afstappen om die honderd meter te overbruggen. Maar boven aan gekomen bij de molen krijg je dan ook de beloning met een zeer prachtig uitzicht. Helaas kregen wij als beloning nog even een flinke regenbui op ons hoofd maar dat mocht de, in onze ogen, mooie tocht niet bederven. Daarvoor heb je regenkleding bij je. Via een deel van de Gildehaus route gaan we weer terug naar de 1-ste post. Dan weer verder over het golfveld van "de Bergboer", boerengolfveld wel te verstaan. Over, voor velen, bekende wegen gaan we dan terug naar Berghuizen en het eindpunt. Een geslaagde route.
Vrijdag
Vandaag de eerste route gefietst volgens de eerste beschrijving vanaf papier. En zoals jullie op het laatst in het filmpje kunnen zien moeten we onderweg soms (meestal) aanpassingen maken en hebben we de fiets GPS ook nodig. Een weggetje kan in slechte staat zijn of bestaat zelfs niet mee en dan moeten we ter plekke een aanpassing maken. Ook de 25km en 40/45km goed bekeken of ze geschikt zijn voor een scootmobiel. Hier komen we pas echt achter als deze als proef gereden is door iemand van de "Roadrunners" scootmobiel club.
We gaan deze route eerst deels door/langs Oldenzaal, dit zullen intussen de bekende wegen zijn en dat kunnen we helaas niet veranderen. We tippen deels het Hulsbeek aan door via de rand richting Saasveld te gaan. En nee niet via dezelfde wegen als vorig jaar. We gaan naar Ijsboerderij Oude Hesselink als eerste post in de 25km route, een goede plek voor kofiie o.i.d. met iets erbij. Vandaar uit langs Hertme richting Albergen voor de 40km afstand en eventueel de 60km. Om tegemoet te komen aan de veel gehoorde wens om de posten niet te dicht achter elkaar te hebben hebben we de tussenafstand van 7km opgerekt naar minimaal 10km. De tweede post is dan via omwegen ook bij Fraans Marie aan het kanaal. een schitterende plek om de lunch te gebruiken. De meesten van jullie fietsen tegenwoordig dan ook de 40km. Het zal dan ook zijn dat deze route vaak iets langer is om de ruimte tussen de posten iets op te rekken. Met de huidege hoeveelheid E-bikes lijkt ons dat geen echt probleem. VanuitFraans MArie gaan we voor de 40km terug naar de 1-ste post maar de 60km is meestal het mooiste gedeelte daar velen niet zover van Oldenzaal weg fietsen. Een mooie mogelijkheid om dat met de fietsvierdaagse eens te doen en er een mooie aantal dagen van te maken. We rijden door Albergen richting Tubbergen en komen dwars door dit mooie dorp. Daarna komen we langs de beroemde Kroezenboom en een prachtig landgoed met prachtig huis met gracht. Na Fraans Marie volgen we het restant van de 40km en komen weer bij de eerste post. Eventueel voor een lekkere versnapering afhankelijk van het weer. Wij hebben in elk geval vandaag een lekker bakje ijs genuttigd. Vandaar uit via Deurningen weer terug naar het Startpunt in Berghuizen. Wij hebben genoten van de route met prachtig fietsweer. Bekijk de foto's en het filmpje en geniet alvast.

Zaterdag
Rond 14.00u vertrokken voor een van de routes voor 2018. Behoorlijk warm maar goed ingesmeerd met zonnebrand, gps mee en de eerste route beschrijving. Via Lossers Voetpad richting het voormalig vliegveld gegaan. Daarna langs het Lonnekermeer. We dachten even een stukje fruit te eten op een bankje aldaar maar werden al heel snel weggejaagd. Waardoor? Door vervelende, erg grote muggen bij de waterpartij daar. Dan maar verder fietsen over de A1 heen richt de Hasseler Es van Hengelo. Hier fietsen we dwars door de wijk. En als je nu denkt, tussen de huizen door, dan vergis je je toch erg. Mooie fietspaden met veel groen en water. Op een enkel stukje na fiets je op paden gescheiden van autoverkeer.
Buiten Hengelo gaan we richting Deurningen naar de eerste post bij Pelle. Als het in augustus mooi weer is dan is er ruimschoots voldoende terras om buiten te zitten en ets te nuttigen. Vanuit Deurningen gaan we richting Hertme en net voor Hertme naar Borne. Midden in Borne hebben we de tweede post bij Grand Café de Steeg. Helaas was deze op maandag dicht dus zijn we verder gefietst richting Bornerbroek. Richting Bornerbroek want zodra we over de A35 waren zijn we afgeslagen richting het landgoed Twickel. Hier hebben we door en omheen gefietst en een stukje Delden aangedaan. Daarna zijn we pas naar het kasteel Twickel gegaan. Vanuit het kasteel weer terug naar de tweede post in Borne. Dan verder gefietst door een stukje Oud Borne. Onderweg even een boterhammetje naar binnengewerkt en weer verder. Vlak langs Boomkamp en via omzwervingen terug naar de eerste post Bij Pelle. Vanuit Deurningen over de essen naar het Hulsbeek en daar via een fietspad richting de kartbaan. Door een stukje Oldenzaal weer naar de finish. Een rustige fietstocht met veel variatie, ook op de langere stukken.