Routes 2015

Routebeleving woensdagroute 2015

Vandaag de eerste route van 2015. De route start zoals alle dagen bij "Erve Stakenboer" aan de Burgemeester Wallerstraat in Oldenzaal. De route kan zowel als 25km, 40km of 60km verreden worden. Dit kunt u beslissen bij de controleposten. (in dit geval werd de 60, 65 echte KM-ers.)
We zijn weggefiets volgens de beschrijving richting Deurningen naar de eerste controlepost (de enige voor de 25km route). Hier gaan de 40km en de 60km route samen verder via mooie wegen tussen Deurningen en Hertme naar Hertme waar de volgende controlepost is. Vlak na deze post gaat de 40km terug naar de eerste post en maakt de 60km een rondje rond om Zenderen. Deze 60km route gaat via fraaie wegen richting Almelo. We raken Almelo net even aan en gaan om Zenderen heen richting het klooster. Dit klooster heeft een fraaie "Lijdensweg" in de tuinmuur gemetseld. Via Zenderen gaan we dan weer terug naar Hertme naar de controlepost. We volgen van daar uit het tweede deel van de 40km route langs het Molenven terug naar Deurningen. Onderweg kruisen we dan nog ergens het tweede deel van de 25km route. In Deurningen aangekomen bij de eerste post volgen we het tweede deel van de 25km route terug naar het eindpunt in Oldenzaal. Dit doen we via mooie paden langs de Gammelkerbeek en via het Hulsbeek.

Download de volledige beschrijving: woensdagroute-2015.pdf [128 KB]
Voor gps klik hier: woensdagroute.gpx [198 KB]

Routebeleving donderdagroute 2015.

Dit noemen we de route "Rondje Oldenzaal". Dit omdat de 25km dicht rond om Oldenzaal gaat. De 40km maakt 1-1/2 rondje en de 60km gaat 2x om Oldenzaal heen. We vertrokken eerst in oostelijke richting en gaan via het Lossers Voetpad richting de Pannenkoekenplas. Dan richting Hengelo en via de landelijke essen naar het Hulsbeek waar de eerste controlepost is. Uiteraard gaan we nu verder met de 40/60km route. Het eerste deel nog samen met de 25km route. Maar na 2km gaan wij om Oldenzaal heen richting Weerselo en fietsen via allerlei wegen tussen Oldenzaal en Rossum door onder Rossum door richting de Paasberg. We steken niet over naar de Paasberg, maar gaan eerst richting Oldenzaal en steken dan over richting de Tankenberg. Dan volgt voor menigeen 'n stevige klim naar boven. Als je denkt er te zijn dan volgt nog een korte klim naar het hoogste punt in Twente. We zijn bij wat wij noemen "het Koepeltje" van waaruit men een prachtig vergezicht heeft vooral als het helder weer is. We dalen weer af en gaan naar de tweede controlepost. Hier komen we dit keer maar eenmaal. De 40 en 60km gaan nu samen verder en gaan via het mooie gebied tussen Oldenzaal en de Lutte door richting de Losserhof. Hier splitsen zich de 60km en de 40km route. Wij volgen nu eerst 40km route en beschrijven later het andere deel van de 60km. Via een stuk van het Lossers Voetpad gaan we richting landgoed het Boerskotten. We gaan via dit landgoed naar de spoorbaan en keren dan terug naar het eindpunt.

We beginnen vlak bij de Losserhof om de rest van de 60km en tweede deel 25km route te testen. We fietsen terug richting Oldenzaal en gaan voor de autobaan linksaf richting Enschede. We komen weer langs de Pannenkoekenplas alwaar we het eerste deel van de 25km route kruisen. Fietsen dan door richting de spoorlijn en fietsen langs de afslag van de autobaan richting de fietstunnel onder de Hengelosestraat door. We gaan richting de Thij en langs de Velden van VV-Oldenzaal naar de eerste controlepost. We gaan vandaaruit verder met het tweede deel van de 25km route. Ook deze gaat tussen Rossum en Oldenzaal door. We komen Oldenzaal binnen onder aan de Rossummerbult en via rotonde komen we bij de Denekamperbult weer uit en fietsen dan richting de Lutte en laten ons fieren langs de Wijnbergen naar beneden en over het spoot langs de manege terug naar start & finish.

Download de volledige beschrijving: donderdagroute-2015.pdf [128 KB]
Voor gps klik hier: donderdagroute.gpx [364 KB]

Routebeleving vrijdagroute 2015.

Vertrokken richting 't Kruisselt en via de Paasberg met een lekkere afdaling naar de Denekamperstraat. Het bos in naar de controlepost in de buurt van Rossum. Vandaar uit via Rossum volgen we de 40/60km route richting het kanaal op weg naar de tweede controlepost in de buurt van Weerselo. We zijn daarna via allerlei wegen en paden voor de 60km route, richting Reutum gefietst om Reutum heen. Verder gefietst naar Vasse. Door Vasse heen naar de mooie uitspanning de Bels met een prachtige watermolen en infocentrum. Voor diegenen die van watermolens houden is er een eindje verder iets van de route af nog een mooie water molen, die van Frans. Staat in de route vermeld. Toen via een zandweggetje met mul zand omhoog gefietst over de Braamberg heen met zijn mooie essen (zie foto's).
Via hele mooie paden en wegen fietsen we tussen Vasse en Ootmarsum door terug naar de tweede controlepost. Dit extra stuk voor de 60km was een prachtig stuk landschap. We fietsen verder via het tweede deel van de 40km route richting Weerselo en gaan net voor Weerselo richting Rossum terug naar de eerste controlepost. Vandaaruit voor het tweede deel van de 25km route wederom door Rossum richting Weerselo maar buigen al snel af richting Oldenzaal. Dit keer niet via grote wegen om Oldenzaal heen naar het eindpunt maar dit keer dwars erdoor heen over de Groote Markt en de Marktstraat naar het eindpunt. Deze 60km route (incl. de 25 en 40km) is iets langer als 60km n.l. 64,5km maar zeker een hele mooie route met vele bezienswaardigheden.

Download de volledige beschrijving: vrijdagroute-2015.pdf [127 KB]
Voor gps klik hier: vrijdagroute.gpx [180 KB]

Routebeleving zaterdagroute 2015.

Wederom gestart bij "Erve de Stakenboer. Totale route is 60 echte kilometers, te fietsen in een route van 25km, 40km of 60km. De 60km gaat naar de burcht in Bad Bentheim en is een prachtige route. Omhoog en omlaag en in Bad Bentheim en Gildehaus vaak nog voorzien van authentieke kinderkoppen.
We beginnen met het fietsen via het Lossers Voetpad richting het Arboretum "Poortbulten" waar men als men wil een leuke wandeling kan maken. Dan het via mooie paden richting de eerste controlepost op de grens met Nederland en Duitsland. Hier kan men verder beslissen of men de 40/60km wil volgen of het laat bij de 25km.
De 40km en 60km zijn volledig in Duitsland. Via allerlei mooie binnenwegen. Veel Duits wegen lijken wel door Mondriaan gemaakt te zijn maar dan in zwart en grijs tinten, let maar eens op. Uiteindelijk komen we bij de tweede controlepost waar we kunnen rusten en kunnen kiezen of we de 40km doen of toch de 60km route.
Wij gaan verder met de 60km route. Dit is een van de mooiste stukken om te fietsen. Langs een niet meer in gebruik zijnde steengroeve en een openbaar openlucht museum over de steengroeve. Via Gildehaus komen we in Bad Bentheim aan en fietsen dwars door het park onderaan de burcht. Dit is een prachtig park om te wandelen en de tuinen te bekijken.
We fietsen omhoog naar de burcht en men kan deze bezoeken als men wil. Via kleine straatjes met kinderkoppen gaan we terug naar Gildehaus. Met hier en daar nogal wat hoogteverschillen, dat zie goed bij de molen onderweg, gaan we Gildehaus verlaten en keren terug naar de tweede controlepost.
Hier volgen we nu het tweede deel van de 40km. Via een mooie omweg gaan we nu weer richting de eersgte controlepost. Vandaaruit volgen we het tweede deel van de 25km route. Dit gaat door het mooie Lutterzand en via stevige klim dalen we uiteindelijk met flinke snelheid de Alleeweg (zie video) af riching Oldenzaal naar het eindpunt. Al met al een prachtige fietstocht, zie de sfeer foto's hierna. Daarbij een videovan de afdaling van de Alleeweg.

Download de volledige beschrijving: zaterdagroute-2015.pdf [144 KB]
Voor gps klik hier: zaterdagroute.gpx [186 KB]

Ontwerp & Copyright 2013-2023-Fietsvierdaagse Berghuizen Oldenzaal